Aku jadikan susu manusia utk anak manusia dan Aku jadikan susu haiwan utk anak haiwan...

cinta antara kami

cinta antara kami
semoga kemesraan ini kekal berpanjangan

welcome

Selamat datang kepada mereka yang sudi menngunjungi blog ini. Terima kasih daun keladi.lain kali datang lagi ye?
"Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama 2 tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu"

Sunday, December 27, 2009

hari ni?


Hari ini kena tinggal lagi..suami ke n9 plak..ptg semalam baru je balik dari jerantut,xpuas lg melepaskan rindu pada dia..huhu nak xnak trima jela. Keje punya pasal,tuk aku n baby kecik yg bakal kuar xlama lagi..nati da kuar baby ni pn dia kne biasakan diri cam aku jgak..dpt tgk muka ayah dia kejap2 je..cam biskut pun ada.. Kalu nak ikutkan hati nak je aku ikut,tp dia risau baby ni..kan silap hari bulan kuar kat tengah jalan dengan dia jadi bidan..hehe tapi kalu ikutpun mesti penat. Semalam kitorg g giant cari brg2 dapur pun aku dah rasan mengah..rasa sakit je kat perut ni kalu jalan laju2..isau pun ada. Balik dari giant kitorg g basuh kete. Kete kne lumpur mase dia g Jerantut tu..kalu nak tau,tu la kali 3 kete kitorg dimandikan..hehe besela,kat KL ni bukan senang nak basuh kete sendiri. Rumah plak tingkat 3,mmg susah la..tapi kalu basuh kat UIA boleh je. Tapi xde masa la plak,lgpun dgn aku yg tgh pregnant ni husband mmg xbg la. Kalu dulu sebelum kawin memang jadi rutin aku ngan kawan aku si nora tu basuh moto sama2 bleh nak dikatakn every week ataupun 2 weeks sekali. Ni da kawin and duduk luar jangan harap la. Banyak lagi keje lain yang lagi penting nak aku kene buat. Dulu2 nak makan order je kat cafe,sekarang nak makan kenela masak sendiri..hehe suami plak sejak pregnant ni tak gemar benar dia makan kat luar. Lagipun makan kat luar ni bukan berkhasiat sangat. Letak perasa je lebih,lepas makan aku jugak yang pening2 and sakit kepala. Dah la tu mahal plak tu..huh kadang2 tu sedap pun tak..so untuk mengelakkan aku membebel lepas makan, lebih baik masak sendiri..tu pun kalu masa xjadi penghalang. Kalu bz sangat makan je kat luar. Nak buat camne,kalu xmakan natikan lapar pulak..huhu saper susah?aku jugak coz baby ni akan meragam kalu dia lapr..cian baby..setakat ni jela dulu..jap lagi aku merapu-rapu lagi..he yela ari ni xtau nak bt pe..hah..kat atas ni gambar raye haji baru2 ni..baju aku beli sehari sebelum raye coz baju raye puasa dah xmuat..huhu lagipun nak same colour ngn hubby..ngeh2 murah je,kalu xsalah RM55 kot..kira ok la.semalm pn tgk bj pregnant kt giant area2 RM100.. huhu xmampu la.

Saturday, December 26, 2009

31 weeks da anak mama ni

Usia Adam dalam perut mama sekarang ni da 31 weeks tau..cepat je masa berlalu. Da makin besar da ank mama dalam perut mama nie. Kadang2 mama selalu jugak cakap kat ayah,abang tolong tumpangkan adam kat perut abang jap boleh? huhu mama cakap penat bawak adam..tapi ayah cakap xbaik mengeluh. yela xbaik mama nikan mengeluh berat bawak adam..mesti adam kecilk ati dengar mama ckp cmtu..mama mintak maaf ye? sayang anak mama sorang ni..malam tadi xbnyk ragam plak adam,maybe adam tau ayah xde so adam xnak menambahkan lg masalah mama..thanx sayang. Mama teringat masa awal pregnant dulu,mama masih aktif pergi kelas wataniah. Sehari tu wataniah ade buat senam aerobik ngn suksis. Mama kompius same ada nk join diorg ke x..yela takut orang cakap mengada2 plak kalu xbuat nati..mama dengan selambanye aerobik sekali ngn diorg. Cuma mama control jgak la..yg lasak2 sgt mama buat sikit2 je..abis je aerobik tu perut mama da rasa sakit..mama mula risau,takut jadi pe2 kat adam kerana kedegilan mama ni. Mama mitak ngn koperal mama nak balik, koperal ckap dia xnk amik risiko so dia suh balik..sblm tu dia tanye mama "tadi aerobik buat ker?" mama ingat dia nk marah kalu mama cakap xbuat,so mama cakap mama buatla,lgpun mmg mama buat pun..koperal tu cakap "lain kali jangan buat ye,nati jadi pe2 plak susah saya" sebenarnye time tu your grandmther dtg umh mama..adik2 mama pn dtg,mmg mama nk balik awal coz nk jupa diorg..hehe balik je umah leh je g jalan2 KLCC ngn diorg..tp mmg mama xtipu yg mama rasa sakit kat perut lepas aerobik tu..balik umah ayah marah mama. Kalu ikutkan mmg ayah x bg mama pergi pe2 latihan wataniah lagi. Tapi mama risau nati kne repeat wataniah. Atleast mama pergi n tunjukkn muka ni pun da kira ok. yela xsemua orang paham keadaan mama sekarang ni..yg paham ok la,tp yg xpaham tu nati diorg cakap mama ni mengada2 plak..huhu bukan senang tau nak ngandungkan adam 9 bulan ni..huhu setiap malam isnin dan selasa mama still mengajar tuition. Rase rugi plak nk stop. Lagipun mama rasa mama still mampu. Paling kurang dapat jugak la bantu ayah cari duit and simpan sikit tuk adam for da future..Sekarang mama tau pergorbanan seorg ibu..huhu penat..last week mama nak g kelas yg last kul 11.30am, masa tu xbleh masuk lg coz student kelas tu lum kuar lg..dengan buku yg berat kat tangan and ngn adam lagi,mama nmpak letih. Kawan mama tgok mama and cakap "aku kesian la tengok ko lia,aku dulu pregnant tau la cmne rasenye" huhu terharu ade org memahami keadaan mama masa tu..huhu mama xbleh lg nk contact ayah pagi ni. Maybe dia xkuar lg kot dari tempat tu..mmg ayah cakap petang baru dia balik..kita tunggu jela..pe lg yg boleh kita buat..apa yang mampu mama buat sekarang adalah berdoa agar ayah selamat..Amin

Kurindukan suamiku

Terasa kesunyian itu milikku sekarang apabila suami tiada di sisi menemaniku saat dan detik ini. Ku pujuk hati ini dan juga baby agar memahami tanggungjawab suamiku mencari nafkah buat kitorang. Walaupun masih bergelar student tetapi suamiku juga bakal bergelar bapa tidak lama lagi dan semestinya aku akan bergelar ibu. Babyku makin aktif menendang perut ibunya, lebih2 lagi ketika ketiadaan ayahnya di sisiku. Mesti dia pun macam aku yang amat rindukan suamiku tika ini. Dia plak rindukan ayahnya. Bersabar la sayang,insyaAllah sok kita dapat berjumpa dengan ayah. Mesti ayah pun rindukan kita berdua. Tapi ayah balik sekejap saja,maybe sok malam atau pagi ahad ayah akan bertolak pula ke negeri sembilan. Mama kesian tgk ayah, penat dia ke sana sini. Tapi ayah kene bijak membahagikan masa dia, jangan sampai study terabai plak. Mujur ada Adam menemani mama. Tapi adam jangan nakal2 tau time ayah xde ni. Mama xlarat sayang. Mama cuba call ayah tapi xdpt. 2 2 hp xdpt. Mama rasa kat sana coverage xde kot. Kita tunngu sok jela berita dari ayah. Harap ayah terus contact kita bila dia da dpt coverage. Kesian anak mama, mama xada selera nak makan hari ni coz terlalu rindukan ayah, tp mama tau anak mama ni lapar so mama paksa juga makan tadi tuk anak mama ni. Mama sedih baca blog kawan mama yg telah kehilangan anaknye yg tercinta. Sedih sanagt2 bila baca blog diorang. Tapi apekan daya Allah lebih menyayangi baby mereka. Mama doakan mereka tabah. Sekarang mama risaukan Adam. Semoga adam pandai berdikari dan pandai jaga diri sendiri ye? anak mama nikan kuat. Kuat menendang mama ye? hehe kadang2 kesian mama, kul 2 3 pagi pun xtdo lagi coz anak mama ni aktif menendang mama. Nak xnak mama kne berpusing2 mencari posisi yang sesuai untuk tido. Pergi kelas pun kadang2 xcukup tido..huhu kesian kat mama..mama da ngantuk ni. Hope sok pagi2 kita dapat berita dari ayah.

tarikh pernikahan kami : 28/07/2008


simple and memang sangat simple majlis akad nikah kitorang

tetap rasa kehilangn

Salam..walaupun baru je mengenali seseorang melalui blog setelah ada yang memberitahu tentang peristiwa sedih yang menimpa pasangan, tetapi terasa seperti seolah2 cukup mengenali mereka setelah membaca coretan yg terdapat pada blog mereka.. Takziah di ucapkan di atas kehilangan baby tercinta. Tabahkanlah hati menempuh segala dugaanNya. Saya tahu kalian mampu mengharunginya walaupun terlalu perit.  Terlalu besar ujian yang terpaksa di terima. Walaubagaimanapun hanya Dia yang lebih mengetahui apa yang telah di tetapkan kepada kita. 

Friday, December 25, 2009

coretan pertamaku

Melihatkan insan lain mempunyai blog untuk berkongsi cerita, terasa diri ini juga ingin memilikinya dan berkongsi cerita sesama kita.  Semoga aku rajin mencoretkan apa sahaja di blog baruku ini.  Salam perkenalan untuk semua.