Aku jadikan susu manusia utk anak manusia dan Aku jadikan susu haiwan utk anak haiwan...

cinta antara kami

cinta antara kami
semoga kemesraan ini kekal berpanjangan

welcome

Selamat datang kepada mereka yang sudi menngunjungi blog ini. Terima kasih daun keladi.lain kali datang lagi ye?
"Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama 2 tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu"

Monday, April 25, 2011

Perunding Takaful



Assalamualaikum,
Kepada sesiapa yang masih belum mempunyai sebarang skim perlindungan Takaful, jika berminat untuk mendapatkan skim perlindungan ini boleh la menghubungi saya.  Banyak plan yang di sediakan dan anda juga boleh menyimpan untuk persaraan,education anak2,dan macam-macam lagi.  Disamping menyimpan anda juga akan mendapat perlindungan.  Jika berlaku sebarang kejadiaan yang tidak di ingini kepada anda,anak-anak anda masih mendapat manfaat tersebut sehingga umur mereka matang.  Ini bermakna pihak Takaful akan membayar menggunakan duit dari tabarru' akaun.  Untuk plan saving pula isteri dan anak2 akan mendapat manfaat jika berlaku sebarang kejadiaan yang tidak di ingini kepada anda.  Jika tiada apa-apa yang berlaku kepada anda,bila sampai tempoh matang anda akan mendapat simpanan anda serta keuntugan dari pelaburan..dan apa yang pasti Takaful bebas dari riba,gambling dan maysir (perkara yang meragukan).

PLAN DI SEDIAKAN

IKHLAS SAVING TAKAFUL
Manfaat untuk anda
1)    Dana Kematian
2)    Dana Lumpuh/Hilang Upaya Kekal (Di bayar sekaligus)
3)    Dana 40 Penyakit Kritikal (Dibayar sekaligus selepas pengesahan)
4)    Dana Akibat Kemalangan (Meninggal/Lumpuh/Cacat Kekal)
5)    Elaun Harian Hospital (Mengikut bilangan hari dalam wad)
6)    Khairat Segera (Dalam masa 24 jam hari bekerja)
7)    Simpanan Masa Depan
8)    Pengecualian Bayaran Akibat Sakit Kritikal (Bayaran bulanan akan dibayar sehingga matang akibat 39 penyakit kritikal)
9)    Pengecualian Cukai Pendapatan
10)    Anda Dapat Bersedekah Jariah

IKHLAS EDUCATION TAKAFUL
Untuk Pembayar
1)    Manfaat “Waiver” (Takaful Ikhlas akan meneruskan caruman jika pembayar meninggal/lumpuh/sakit kritikal hingga matang)
2)    Pengecualian Cukai Pendapatan
3)    Bersedekah Jariah SecarabKonsisten

Untuk Anak
4)    Simpanan Pembelajaran (universiti,dsb)
5)    Perlindungan Kematian dan Cacat Kekal)
6)    Dana 40 Penyakit Kritikal
7)    Dana Kemalangan (Meninggal/Lumpuh/Cacat)
8)    Elaun Harian Hospital (Mengikut bilangan hari dalam wad)
9)    Khairat Kematian Segera (Dalam masa 24jam hari bekerja)
10)    Anugerah Kecemerlangan (Setiap A-RM100: UPSR 5A-RM500, PMR 7A-RM700, SPM 7A-RM700)

INSURAN KENDERAAN
1)    Perlindungan mengikut harga semasa
2)    NCB boleh dibawa daripada insurans lama
3)    Urusan cukai jalan akan diuruskan

IKHLAS LIFESTYLE TAKAFUL
IKHLAS WANITA TAKAFUL
IKHLAS HAJJ SAVING TAKAFUL
IKHLAS SENIOR CITIZEN TAKAFUL
IKHLAS MEDIC ASSIST TAKAFUL (IMAT)

untuk keterangan lanjut @ sebarang pertanyaan sila hubungi saya
LIA-0132566894

Wednesday, April 13, 2011

JERSLIN POWER OIL


Baru & Hebat!

JERSLIN POWER OIL

1001 Rahsia

Minyak serbaguna – semua dalam satu.

Campuran Habattus Sauda, minyak Zaitun dan herba-herba terpilih.

Minyak JERSLIN POWER OIL amat berkesan.

Tak percaya...Cuba dulu baru tau!

- tidak perlu makan, hanya sapu pada luaran badan.

- dijamin 100% selamat untuk semua peringkat umur, ibu mengandung dan bayi.

- tiada kesan sampingan. Tidak mengandungi bahan kimia.

- HALAL di seluruh dunia.

Kenali JERSLIN POWER OIL.



JERSLIN POWER OIL dibuat daripada;

•Minyak Bijan
•Minyak Zaitun
•Minyak Bunga Matahari
•Habbatus Sauda
•Ekstrak Lintah
•Ekstrak Linang
•Ekstrak Gamat
•Ekstrak Tongkat Ali
•Strawberry
•Herba tempatan terpilih.
Dalam penghasilan JERSLIN POWER OIL, tiada sebarang bahan digunakan dan ini menjadikan JERSLIN POWER OIL selamat digunakan oleh pelbagai peringkat umur.

JERSLIN POWER OIL telah disahkan halal oleh JAKIM.

JERSLIN POWER OIL hanya untuk kegunaan luaran badan sahaja. JERSLIN POWER OIL adalah minyak serbaguna, semua dalam satu. Mengurut badan dengan menggunakan JERSLIN POWER OIL adalah sangat baik, terutamanya untuk mengurut wanita lepas bersalin.

Penggunaan JERSLIN POWER OIL tidak hanya terhad untuk mengurut sahaja, minyak ini juga boleh digunakan untuk mengubat penyakit-penyakit dalam badan. JERSLIN POWER OIL boleh digunakan dengan kerap kerana tiada kesan sampingan ke atas pengguna.

Sebagai minyak serbaguna semua dalam satu, JERSLIN POWER OIL mempunyai banyak kebaikan dan khasiat yang hanya akan dirasai dan diketahui jika anda menggunakannya

Oleh kerana banyak kegunaannya dan harga yang sangat berpatutan, disarankan setiap keluarga memiliki sekurang-kurangnya 1 botol di dalam rumah.

Untuk persediaan kecemasan, JERSLIN POWER OIL adalah pilihan yang sangat tepat.

Berbagai Penyakit / Masalah Kesihatan yang boleh dipulihkan dengan JERSLIN POWER OIL .

Penyakit / Masalah Kesihatan yang boleh dipulihkan dengan
JERSLIN POWER OIL adalah seperti :

-Gastrik
-Demam panas / panas badan berlebihan
-Resdung
-Sakit kepala / Migrain
-Asma / Lelah / Semput
-Sakit buah pinggang
-Sembelit / Cirit-birit / Buasir
-Kencing Manis
-Tekanan Darah Tinggi
-Jangkitan Faraj / Keputihan
-Penyakit kelamin
-Sakit sendi / Lutut bengkak / Gout
-Kekejangan otot / Simpul Biawak
-Mati pucuk / lemah syahwat / tidak bernafsu
-Sengal-sengal tulang
-Kulit kasar, warna tak sekata, berjeragat
-Sakit usus
-Kembung perut
-Kesukaran bernafas
-Selsema, batuk, hidung tersumbat
-Tumor / Kanser / ketumbuhan
-Mudah lesu
-Keracunan makanan
-Stroke / Angin Ahmar
-Anggota tubuh lumpuh / lemah
-Tekanan darah tinggi / rendah
-Kerapa kencing pada waktu malam / kencing tak lawas
selalu / mudah kena selsema
-Alahan / alergik dengan makan laut / habuk /debunga / ubat
-Sukar mendapat zuriat / anak
-Anak yang dilahirkan kurang sihat
-Monopause
-Hormon tidak seimbang / ketidaksimbangan metabolisma.
-Kesuburan lelaki / wanita menurun
-Senggugut
-Sakit buah pinggang
-Tulang reput / mudah patah
-Pergerakan perlahan
-Mudah beremosi / cepat marah
-Kitaran haid yang tidak tetap
-Sukar memahami / mengingati pelajaran
-Kurang tumpuan terhadap pelajaran atau kerja yang dilakukan
-Kolesterol tinggi
-Penglihatan kabur / selalu keluar air mata / mata kemerahan
-Kesejukan kaki / tangan
-Tangan / kaki menggeletar / menggigil
-Sukar tidur (Insomnia)
-Untuk bayi;- kembung perut, demam panas, demam biasa, batuk, muntah-muntah.
-1001 sakit-sakit ringan dan kronik

CARA PENGGUNAAN YANG PRAKTIKAL DAN BERKESAN :

1. Asma / Lelah / Semput - sapu di dada / ulu hati dan leher
2. Anak yang dilahirkan kurang sihat - sapu dari hujung rambut ke hujung kaki ( sedikit sahaja )
3. Alergik / Alahan - sapu dari hujung rambut ke hujung kaki ( sedikit sahaja )
4. Buasir - sapu pada tempat buasir keluar ( dubur )
5. Batuk - sapu di dada / leher
6. Demam - sapu di kaki dan pakai stokin
7. Gastrik - sapu di perut
8. Ghout - sapu pada tempat bermasalah
9. Jangkitan faraj / keputihan - sapu pada tempat bermasalah ( kemaluan )
10. Ketidakseimbangan hormon - sapu dari hujung rambut ke hujung kaki ( sedikit sahaja )
11. Kencing manis / darah tinggi - sapu dari hujung rambut ke hujung kaki ( sedikit sahaja )
12. Kekejangan Otot - sapu ditempat bermasalah dan urut perlahan-lahan
13. Kembung perut - sapu pada perut / betis
14. Sukar bernafas / hidung tersumbat - sapu pada hidung dan dada
15. keracunan makanan - sapu pada perut dan dubur
16. Kerap buang air kecil - sapu di kaki dan bawah pusat
17. Kurang tumpuan terhadap pelajaran - sapu pada kepala
18. Kolestrol tinggi - sapu dari hujung rambut ke hujung kaki ( sedikit sahaja )
19. Kabur / selalu keluar air mata - sapu pada kelopak bawah mata
20. kayap - sapu titempat bermasalah
21. ketumbuhan / kanser - sapu pada tempat ketumbuhan
22. mati pucuk - sapu dari hujung rambut ke hujung kaki ( sedikit sahaja )
23. lumpuh / mati anggota badan - sapu dari hujung rambut ke hujung kaki ( sedikit sahaja )
24. Resdung - sapu pada hidung
25. sakit kepala dan migrain - sapu dikepala dan muka

dan lain-lain penyakit / sakit - SAPU DAN URUT SEKETIKA DI TEMPAT BERMASALAH..

sebarang pertanyaan @ order:
LIA 0132566894

Sunday, October 31, 2010

Adam jatuh tersembam di educare

Sangat terkejut bila dapat berita Adam jatuh di nursery..Allah je tahu macammana perasaan masa tu..masa tu baru je nak masuk bilik exam..tapi dah dapat berita macam tu memang masuk gak la bilik exam tu just bagitahu lecturer dan keluar ikut ayah adam hantar adam ke HKL..sangat sedih kerana pihak nursery tidak mengiringi adam ke HKL..mereka just nak lepas tangan walaupun bila dikata kepada mereka dengan perkataan tu mereka cuba menafikan..memang xpuas hati dengan penjelsan diorang..ikutkan hati mahu je saman diorang ni..sampaikan doktok nak bercakap dengan pengasuh yang jaga adam time tu pun susah..xsangka macam ni layanan educare ke atas kami..dah la buat adam macam ni pastu buat xtahu pulak.
Mulut adam berdarah..awalnya doktor kat kecemasan cakap maybe kene jahit,tapi selepas refer ke dentist,dia cakap boleh tampal..tapi 2minggu pastu kene datang lagi..
Alhamdulillah sekarang adam xde ape2..tapi masih kene pantau tengok tingkah laku dia coz kita xtahu apa yang berlaku kat bahagian dalam..huhu

Sunday, July 11, 2010

Adam masuk nursery

Dekat sebulan setengah jugak la bayar nursery Adam..tapi bayar je..adam mama dia jaga..hehe ni kes sayang nak lepas anak..last2 semalam baru try letak..al maklumla..masa dah suntuk..next week dah start kelas..nak tahu apa hasilnya?Adam buat mogok lapar..hantar 9.30..amik 12.30..susu 3 botol xluak pun..pengasuh cakap Adam buat buih2 je..tak mo minum..huhu
pagi masa nak hantar tu Adam dah buat muka..dia duk pusing ke arah lain dan termenung..malam tu lagi dah cakap kat Adam yang dia nak kene hantar nursery..nampaknya memang dia faham la..
mama dia ni pukul 4pagi dah bangun dah..pastu xtido dah..xlena mengenagkan ank bujang sorang ni nak masuk nursery..
Adam balik dari nursey tu tak ade la pulak dia tunjuk gaya2 lapar..huhu biasa je..kita plak yang offer..dia minum pun kejap je..tak puas hati betul la dengan Adam ni..balik tu dah slow talk dengan dia bagitahu kenapa dia perlu di hantar ke nursery..nampak gaya macam faham..dia tenung mata mama dia ni dalam2..sedey tul.."sebenarnya mama dia nangis..hehe"
hope isnin ni Adam lebih bersedia..tak buat mogok lapar dah..huhu

Thursday, July 8, 2010

BILA BABY BOLEH START SOLID FOOD?

Tanda-tanda Bayi Anda Sudah Bersedia

Jika bayi anda telah mencapai umur empat bulan (bayi menyusu susu formula) dan enam bulan (bagi bayi menyusu susu ibu secara eksklusif) dan mempunyai tanda-tanda berikut, maka anda bolehlah mula memberinya makanan pejal :
  • Kepala bayi tegak dan tidak bergoyang ketika dalam keadaan badannya tegak.
  • Boleh duduk dengan sedikit sokongan daripada orang dewasa.
  • Berat badannya sekurang-kurangnya dua kali ganda daripada berat lahirnya.
  • Menunjukkan tanda-tanda lapar walaupun telah disusukan lapan hingga sepuluh kali.
  • Menunjukkan minat terhadap makanan yang dimakan oleh orang dewasa.
  • Bayi anda juga mungkin akan cuba untuk mencapai makanan yang sedang anda makan.
  • Tidak menolak dengan lidah atau meluahkan makanan yang disuapkan ke mulutnya.
  • Boleh mengunyah dan menelan dengan baik makanan yang disuapkan.
  • Bayi boleh memegang makanan dengan tangannya.
Kenapa Perlu Tunggu?

Kebaikan Untuk Bayi :
  • Sistem penghadaman bayi yang berusia kurang enam bulan belum matang dan dia tidak dapat menghadam makanan dengan sempurna menyebabkan masalah seperti bayi muntah, sembelit dan juga cirit-birit.
  • Lebih awal bayi diperkenalkan dengan makanan lain selain daripada susu ibu, lebih mudah bayi tersebut berkemungkinan mendapat alahan atau alergi terhadap makanan tersebut.
  • Penyusuan susu ibu secara eksklusif selama enam bulan dapat mengurangkan risiko gastrointestinal, pernafasan dan jangkitan telinga pada bayi.
  • Bayi yang berusia lebih enam bulan dapat mengambil bahagian secara lebih aktif semasa makan seperti mencapai makanan jika masih mahu makan atau berpaling jika sudah kenyang.
  • Makanan pejal akan mengurangkan jumlah susu yang bayi ambil.
  • Bayi yang makan makanan pejal terlalu awal mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjadi gemuk apabila besar nanti berbanding dengan bayi yang memulakan makanan pejal pada masa yang sesuai.
  • Menyuap makanan pejal kepada bayi yang belum duduk adalah lebih sukar dan kadang-kadang mengecewakan bayi dan anda sendiri.
Kebaikan Untuk Ibu Yang Menyusu:
  • Ibu yang menyusukan bayi secara eksklusif lebih lama akan mudah menurunkan berat badan.
  • Cara semulajadi untuk menjarakkan kelahiran kerana haid datang lebih lambat.
  • Bekalan susu ibu yang lebih stabil.
ditulis oleh cayang ummi dari RATU HATI..
INFO dari HANA, salah seorg rakan ayu di SI.com n RH n FB.. (ni hasil penulisan beliau ye ^_^)

Masa paling sesuai untuk introduce solid food adalah time umur 6 bulan. Walaupun ada sesetengah buku tulis start time 4 bulan, better wait till 6 months, sebab time tu usus dia dah matang.

RESEPI UMUR 6 BULAN

guna teknik 3-4 days rules. Mean kenalkan satu2 jenis makanan tu selama 3-4 days to rule out allergy.

Hari 1-3: air kanji nasi
Ambik air nasi yg mendidih tu, bagi minum, bagi dalam 4-5 sudu jer. Ini petua
org tua2 nak intro solid kat baby
Hari 4-7 : bubur nasi
Hari 8-11 : bubur nasi + kentang
Hari 12- 15 : bubur nasi + carrot
Hari 16-19: bubur nasi +bayam
Hari 20- 23: bubur nasi + bilis
Hari 24-27: bubur nasi+kentang+ carrot
Hari 28-31: bubur nasi+kentang+carrot+bilis
  • Time 6 bulan ni, saya tapis semua makanan. Ada org suka blender, tpi saya prefer tapis dengan penapis.
  • Ikan bilis tu kalau boleh cari yg warna putih (less salt). Kalau takde pun ikan bilis biasa tu, rendam lama skit, biar hilang masinnya. Goreng sangai (tanpa minyak), then blend kering sampai halus. Simpan buat stok.
  • Beras pun blend kering dulu. Bila masak tu senang dia hancur, tak susah sangat nak tapis.
    Ingat.. No sugar, no salt for baby below 1year.
RESEPI 7 BULAN

BREAKFAST
1) Puri kentang
  • Rebus kentang (buang kulit dulu) hingga empuk.
  • Kemudian, lecek2kan dia hingga hancur.
  • Campurkan sedikiit perahan susu ibu untuk menghaluskan lagi teksturnya.

2) Puri carrot (sama mcm puri kentang)

3) puri brokoli

4) puri bayam (Boleh juga dicampur adukkan sayur-sayuran diatas untuk dijadikan puri sayur campur)

5) puri epal

6) puri pisang (pisang tak perlu dimasak)

7) puri betik

LUNCH

1) Bubur+sayur+bilis
  • Penyediaannya sama macam resepi 6 bulan, tapi tak perlu blend dah.
  • Just masak dan lecek2kan sampai halus.
2) bubur+ sayur + ikan
  • masak bubur bersama sayur, dan lecek.
  • Ikan direbus (potong kiub untuk memudahkan, bila masak, sejukkan sebentar dan blend (blend basah)
  • Campurkan bubur dan ikan.
3) bubur+sayur+ ayam/daging (sama macam resepi ikan)
  • Nak menyedapkan lagi, goreng bawang dengan sedikit minyak, taburkan atas bubur.
  • juga boleh ditaburkan dengan daun bawang & daun sup untuk menambahkan aroma.
RESEPI 8 BULAN

BREAKFAST
1) oat+ kismis/kurma
  • didihkan air (anggaran 1 mug), masukkan 2 sudu besar oat (original/organic).
  • masak sampai kembang.
  • Cubit2kan kismis/kurma, dan campurkan dalam oat yg siap dimasak...
2)Oat + bilis (sama cam atas)

3) puri sayur @ puri buah
LUNCH
1)nasi lembik + sayur + ikan/daging/ayam
  • Masak nasi lembik.
  • Tumis sedikit bawang merah,bawang putih dan halia dengan sedikit minyak (prefer minyak zaitun), bila naik baunya, campurkan dengan sedikit air, bila air mendidih, masukkan ayam/ikan/daging dan masak sehingga empuk. Masukkan sayuran dan masak hingga empuk.
  • Cara makan : boleh dimakan berasingan, nasi + sup gaulkan sekali nasi dan sup.
TEA-TIME
1) kentang + bilis
  • rebus kentang hingga lembut.
  • Lecek halus dan gaul dengan sedikit serbuk bilis.
  • Kepal2kan dan suap baby (macam kuih keria yg tak dimasak)
2) Roti + susu
  • ambil sekeping roti (prefer roti gardenia,kalau dapat roti yg kandungan gula kurang lagi bagus)
  • rendam dalam perahan susu ibu(sedikit sahaja untuk melembutkan), dan terus dimakan.

    TIPS
****Dan lagi satu, agak renyah nak masak sikit2 pagi2 ni. Puan2 boleh sejukbekukan makanan baby. Macam saya, after masak, time panas2 tu, saya simpan dalam bekas dadih 6oz. Masuk terus dlm freezer (bhgn beku), Ikut kajian, tahan sampai 2 minggu. Bila nak masak, boleh panaskan guna microwave, tapi saya lebih suka masak guna api. Letak sedikit air panas dan biarkan bubur tu cair sepenuhnya. ****

Monday, July 5, 2010

baby eksklusif breastfeed tak perlu air masak

Untuk 6bulan penyusuan susu ibu secara eksklusif baby tak memerlukan air masak.Di dalam susu ibu 88% kandungan adalah air. Susu ibu terdiri daripada
susu awal (foremilk) untuk hilangkan dhaaga&susu akhir
(hindmilk) untuk megenyangkan bayi.Naluri semulajadi manusia minum
kerana dahaga,maka itulah yang diberi oleh ibu terlebih dahulu kepada
bayinya melalui susu awal (foremilk)yang mengandungi lebih air&laktosa. Kemudian barulah susu akhir yang pekat (kandugan lemak
tinggi) yang akan mengeyangknya.

 

mitos benar pasal air masak dan formula bagi bayi kurang 6 bulan;

1. Amalan memberikan air kepada bayi sebenarnya boleh mendedahkan bayi kpd pelbagai risiko termasuk merencatkan tumbesaran dan akal, mengancam nyawa serta mengakibatkan sawan tarik.

2. Tumbesaran bayi yang diberikan air akan terencat kerana perutnya yang kecil itu sepatutnya diisi dengan susu ibu yang kaya dengan pelbagai khasiat..

3. Air boleh menjadi pembawa kuman kerana pencemaran boleh berlaku pada pelbagai peringkat samada sumber air atau bekas yang tidak bersih. Ini akan mendedahkan bayi kepada cirit-birit.

4. Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.

5. Bayi yang menghidap jaundis, air yang terlalu banyak boleyh merencatkan akal manakala bagi yang berusia di bawah 5 minggu, air terlalu banyak akan mencairkan garam di dalam darah, mengakibatkan suhu badan jadi rendah, kembung dan sawan tarik.

Sunday, July 4, 2010

gambar2 terbaru..hehe

gambar chest freezer brand media rm650 kat kedai letrik area sri gombak..kene rajin usha2 kat situ nak dapat the best prize..hehe harga asal yang dia letak kat freezer ni kalau xsalah rm800+..


 susu yang baru di perah..rezeki untuk adam..simpan buat stok tuk masuk nursery nati..



ni gambar dari atas..sempat tumpang buat ais..hehe barang2 lain kat peti ais 1 lagi..yang ni asing tuk susu ibu untuk adam..

stok yang baru di kumpul..xdela banyak mana lagi..nak kene kerapkan sesi pumping lagi..hi..hi..hi

mesin jahit..dah siapkan langsir untuk tok adam..langsir raya yang di sponsor oleh mama adam n di jahit oleh mama adam jugak..hepi la tok dapat langsir baru yang siap di jahit sekali tu..
gambar yang di ambil masa family day abang iapar my husband dekat kompleks sukan negara yang lama kat shah alam..tema hijau..hehe